Składniki

Spód:

100g herbatników

50g masła

Sernik:

1 kg twarogu z wiaderka

1 serek mascarpone(250g)

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej (kopiate)

4 jajka

200g masy krówkowej (gotowej z puszki)

100g orzeszków ziemnych solonych

100g czekolady gorzkiej

2 batoniki Snickers

Polewa:

100g czekolady gorzkiej

200g śmietany 30%

50g orzeszków ziemnych solonych

Sposób wykonania
Spód: Herbatniki mocno pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wysypać na dno foremki (średnica 25cm). rozprowadzić równomiernie i uklepać. Wstawić do lodówki. Sernik: składniki powinne być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem i stopniowo wbijać po jednym jajku, dodać serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Masę serową podzielić na 3 równe części. Do I dodać rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Wylać na spód ciasteczkowy. Do II części sera dodać masę krówkową i posiekane orzeszki ziemne, wymieszać i wylać na ser z czekoladą. Do III części sera dodać pokrojone batoniki, wymieszać i wylać na ser z krówką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po wstawieniu sera do piekarnika od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez godzinę. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Autor: Jola