Składniki

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

1 kostka zimnego masła

50g drożdży

2 łyżki cukru

1/4 łyżeczki soli

1 jajko+1 jajko do posmarowania rogalików po wierzchu

1/2 szklanki śmietany

marmolada

cukier puder

Sposób wykonania
Drożdże rozkruszyć do miseczki , zasypać cukrem i odstawić na chwilkę aż się rozpuszczą. Wymieszać ze sobą obie mąki i zmielone orzechy, dodać posiekane zimne masło, sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagnieść ciasto do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na koło i podzielić na równe trójkąty. Przy brzegu dać nadzienie i zwinąć w rogalik. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem. Piec przez 15 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu lekko ostudzić i obtoczyć w cukrze pudrze.
Autor: Jola