Składniki

Spód:

35-40 herbatników kakaowych (na 2 warstwy)

5-6 łyżek Nutelli

Krem czekoladowy:

150g gorzkiej czekolady

250g serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

300ml śmietany 30%

17-19 herbatników maślanych (na 1 warstwę)

Krem orzechowy:

100g zmielonych orzechów włoskich

400ml śmietany 30%

250g serka mascarpone

2 łyżki miodu

60g masła

2 szklanki mleka w proszku

17-19 herbatników maślanych (na 1 warstwę)

Dodatkowo:

gorzka czekolada do starcia na wierzch

Sposób wykonania
Formę (20/30cm) wyłożyć folią aluminiową. Na spód wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, na nie dać Nutellę ( wcześniej słoiczek namoczyć w ciepłej wodzie żeby czekolada zmiękła) i znów ułożyć warstwę herbatników kakaowych. Krem czekoladowy: Śmietanę ubić i odstawić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną czekoladę. Ubitą śmietanę delikatnie połączyć z mascarpone. 3/4 kremu wyłożyć na herbatniki w blaszce i ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wstawić do lodówki. Krem orzechowy: do rondla wlać 200ml śmietany 30%, 2 łyżki miody i masło, lekko podgrzać ciągle mieszając. Trzymać na malutkim ogniu i wsypać 2 szklanki mleka w proszku,wymieszać, mieszając energicznie wsypać orzechy, wymieszać. Zdjąć z palnika. Dodać połowę serka mascarpone i znów wymieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić z drugą połową serka mascarpone i dodać do masy orzechowej, zmiksować. Gotowy krem dać na placek i przykryć herbatnikami maślanymi. Wstawić do lodówki na 15-20 minut. Rozsmarować pozostały krem czekoladowy i posypać tartą czekoladą. Uwagi: herbatniki kakaowe można namoczyć w letnim mleku by szybciej zmiękły. W oryginalnym przepisie były orzechy laskowe ale z włoskimi ciasto jest również bardzo dobre.
Autor: Jola