Składniki

kruche ciasto (forma 24x24 cm):

400 g mąki

250 g margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

Piankę:

5 białek

200 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

125 ml oleju słonecznikowego

Oraz:

500 g czarnych porzeczek

Sposób wykonania
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać do miski.Dodać zimną margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki i dodaj żółtka.Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na dwie części (mniejszą i większą). Podzielić obie części ciasta na części i uformować z nich wałeczki, wstawić je do zamrażarki. Blachę o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć do foremki i przyklepać, żeby było w miarę równo i podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne! Gdy podpieczony spód już wystygnie ubić białka. Kiedy będą już sztywne, stopniowo, małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Pianę wyłożyć na ostudzony spód. Wyrównać i poukładać gęsto porzeczki – warto wepchnąć je trochę w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temp. 190 stopni przez 45 minut.
Autor: Jola