Składniki


Składniki: 


        Ciasto: 

                5 dkg białej czekolady 

                4 dkg cukru pudru 

                8 dkg masła aromat waniliowy 

                3 jaja 

                8 dkg orzechów 

                8 dkg mąki 

                1 łyżeczka proszku do pieczenia 


        Krem: 

                300g serka homogenizowanego 

                2 galaretki cytrynowe 

                1 cytryna 

                1 pomarańcza


        Dekoracja: 

                1 galaretka agrestowa 

                2 pomarańcze

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

 

Ciasto:składniki na ciasto podane są na jeden płat ciasta a trzeba upiec 2 takie same więc dwa razy robimy takie samo ciasto. Czekoladę rozpuścić.Orzechy zemleć. Masło utrzeć z połową cukru pudru, dodawać po jednym żółtku. Dodać czekoladę oraz orzechy. Dodać mąkę z proszkiem oraz kilka kropli aromatu. Wymieszać. Białka ubić z pozostałym cukrem i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

Krem:Galaretki rozpuścić w 1/2l. wody.Wystudzić. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć, na chwilę zanurzyć we wrzątku a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tężejącą galaretkę wlać do serka. Wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytrusów. Wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Dekoracja: galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pomarańcze obrać i pokroić w plastry. Ciasto przekroić na 2 blaty. Na pierwszy blat dać 2/3 kremu, przykryć drugim blatem i dać na niego resztę kremu. Ułożyć pokrojone pomarańcze i zalać tężejącą galaretką.

Autor: Jola