Składniki

2,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

1 op. przyprawy do piernika

4 jajka

3/4 szklanki cukru pudru

0,5 szklanki mleka

5 łyżek płynnego miodu

3/4 szklanki oleju

Do przełożenia:

350g powidła śliwkowe

1 puszka masy kajmakowej

Polewa:

150g gorzkiej lub mlecznej czekolady

1 łyżka masła

5 łyżek śmietanki 30%

Sposób wykonania
Całe jajka ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym miksując dalej wlać olej, miód i mleko. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika – dodać do zmiksowanej masy, miksować do połączenia się składników Ciasto przełożyć do blaszki (24/20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 50 minut – do suchego patyczka. Ciasto wyrośnie “z górką”. Z ostudzonego ciasta ściąć wierzch, a pozostałą część przeciąć na dwa blaty. Ściętą część rozetrzeć na okruszki i wymieszać z powidłami. Dolną część ciasta można nasączyć mieszanką soku z cytryny, cukru i wody, wyłożyć powidła z pokruszonym piernikiem, a na nie ok. 0,5 cm warstwę masy kajmakowej. Przykryć wszystko drugim blatem ciasta, ten również można nasączyć wodą z cytryną i cukrem. Polewa: Połamaną czekoladę rozpuścić razem z masłem i śmietanką w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą. Płynną czekoladą pokryć całe ciasto. Schłodzić w lodówce.
Autor: Jola