Składniki


Składniki: 


        CIASTO: 

                8 jaj 

                15 dkg margaryny 

                25 dkg cukru pudru 

                30 dkg maku 

                3 łyżki mąki ziemniaczanej 

                1 łyżka mąki 

                2 łyżki miodu 

                1 łyżka kakao 

                2 łyżeczki sody 


        MASA: 

                25 dkg masła 

                1/2 l. mleka 

                3 żółtka 

                1 jajo 

                8 łyżek cukru 

                2 czubate łyżki mąki 


        DODATKOWO: 

                1 opakowanie okrągłych biszkoptów 

                2 czerwone galaretki polewa

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

CIASTO:

mak sparzyć i zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania dodawać po żółtku. Połączyć obie mąki, sodę i kakao, wymieszać. Do utartej masy dodać miód oraz mak, a następnie sypkie składniki. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać. Upiec. Wystudzone przekroić na pół.

MASA:

mleko zagotować. Żółtka oraz całe jajo dokładnie ubić z cukrem i mąką, a następnie, mieszając, wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z kremem. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody i wystudzić. Na pierwszą część placka dać połowę masy, ułożyć na niej biszkopty i zalać tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie rozsmarować na niej drugą część masy i przykryć drugim blatem ciasta. Polać polewą.

Autor: Jola