Składniki


Składniki: 


        Ciasto: 

                6 jajek

                3 budynie czekoladowe 

                1 szklanka cukru 

                3\4 szklanki mąki 

                1 cukier waniliowy 

                1 łyżeczka proszku do pieczenia


        Krem: 

                1 kostka masła 

                1,5 szklanki mleka 

                1,5 szklanki mleka w proszku 

                1 szklanka śmietany 

                3/4 szklanki cukru pudru 

                1 budyń waniliowy 

        

        Dodatkowo: 

                1/2 słoiczka dowolnego dżemu 

                3 małe paczuszki herbatników

                2 łyżki likieru migdałowego lub zwykła wódka 

                2 łyżki kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Ciasto:Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, cukier waniliowy, budynie i mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Upiec 3 placki lub 1 i przekroić na 3 części.Piec w temp. 180 stopni przez 30-35 min.

Krem:Kawę zalać niewielką ilością wody i połączyć z alkoholem. Ugotować budyń z cukrem waniliowym na 1,5 szklanki mleka i wystudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puch. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i ucierać. Gdy dobrze połączone, wlać śmietanę i wsypać mleko w proszku.

Składanie placka: pierwszy placek posmarować dżemem, na dżem nałożyć herbatniki nasączone kawą na herbatniki wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim plackiem i dać resztę kremu. Przykryć trzecim plackiem i polać polewą.

Autor: Jola