Składniki

Spód sernika:

100g herbatników "szkolnych"

30g masła


Masa serowa:

800g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie

3/4 szklanki cukru

4 jaja

1/2 szklanki śmietany 30%

2 łyżka mąki ziemniaczanej

150g chałwy waniliowej


Polewa chałwowa:

150g chałwy waniliowej

1/2 szklanki śmietany 30%


Sposób wykonania
Spód: herbatniki pokruszyć na "piasek" dodać roztopione masło i rozmieszać. Tortownicę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wsypać masę ciasteczkową na dno tortownicy, wyrównać i uklepać. Odstawić.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Ser utrzeć mikserem z cukrem, dodać jajka, jedno po drugim krótko po każdym miksując.  Dodać pozostałe składniki ( oprócz chałwy) i zmiksować tylko do połączenia się składnków. Masę podzielić na dwie części. Jedna 1/3 całości masy a druga 2/3. Do tej mniejszej części dodać pokruszoną chałwę i krótko zmiksować. Na spodzi ciasteczkowym układać obie masy serowe, łyżka jednej, łyżka drugiej, jedna na drugą. Do wyczerpania masy. Wyrównać.
Na niższej półce w piekarniku ułożyć naczynie z wodą - sernik będzie pieczony z parą wodną. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. piec w temp. 170 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.  Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.

Polewa: chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać śmietanę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (można zmiksować blenderem).  Podgrzać by polewa lekko zgęstniała, mieszać by się nie przypaliła. Lekko przestudzić i polać nią sernik. schłodzić.
Autor: Jola