Składniki



Składniki: 


        1 szklanka białej oranżady

        1 szklanka oliwy

        2,5 szklanki mąki + 2 łyżki

        1 szklanka cukru 

        5 jajek

        2 łyżki kakao

        2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)

        1 cukier waniliowy

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Przepis: Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany. Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą. Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

Autor: Natalia W.