Składniki

2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich

100g masła

2/3 szklanki cukru

1 jajko

1 cukier waniliowy

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Dodać jajko i znów utrzeć. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszać składniki, dodać do ciasta i zmiksować. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w orzechach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, lekko spłaszczyć. Piec około 10-15 minut w temperaturze 190 stopni, aż będą złote (nie brązowe, należy uważać by ich nie spalić). Odczekać, aż ostygną i ściągnąć z blaszki.
Autor: Jola