Składniki

150 g ciasteczek OREO

500 g twarogu sernikowego

250 g mascarpone

2/3 szklanki cukru

1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35-60 g- bez cukru

1 cukier wanilinowy

1 jajko

Ponadto:

1 biała czekolada

owoce lub czekoladki do dekoracji

Sposób wykonania
Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka OREO posiekać na desce i włożyć do papilotek. Zmielony twaróg sernikowy włożyć do miski (można użyć ser z wiaderka wtedy tego nie mielimy), dodać mascarpone, cukier, budyń (proszek) i cukier wanilinowy, zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki ( po brzegi). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić. jeszcze ciepłe serniczki posmarować cienką warstwą roztopionej czekolady i ułożyć owoce lub czekoladki.
Autor: Jola