Składniki

Składniki:

    550g mąki 

    300g miodu

    100g cukru pudru

    120g masła

    1 jajo

    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    40-60g przyprawy do piernika


Dekoracja:

    100g białej czekolady

    1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Miód imasło podgrzać, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Można schłodzić. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki w różnych kształtach. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 8-10min. w temp. 180 stopni. Dekoracja: czekoladę połamać do garnuszka i wstawić do większego pojemnika z gorącą wodą. Roztopić mieszając, dodać jogurt naturalny. Czekoladę polać dekoracyjnie po pierniczkach.

Autor: Jola