Składniki

Składniki

 1 kapusta pekińska,

 300g cienkiej kiełbasy,

 1 duża cebula,

 2 marchewki,

 Kawałek selera,

 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,

 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,

 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

 Sól i pieprz

 2 szklanki wody,

Sposób wykonania


Kiełbasę kroimy w kostkę lub w półtalarki. Obsmażamy ją na rumiano na patelni i przekładamy do garnka. Marchewkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.  Najpierw szklimy na oleju cebulę, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut razem. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka. Pekinkę drobno szatkujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około pół godziny aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawą. Dodajemy również 1-2 łyżeczki octu, aby wzmocnić smak potrawy. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Autor: Jola