Składniki

Składniki:


    1/2kg kapusty kiszonejkapusta biała (mniej więcej tyle co kiszonej)

    2 laseczki dobrej kiełbasy

    1 średnia cebula

    3 ziarenka ziela angielskiego

    4 ziarenka jałowca

    4 listki laurowe

    1/2 łyżki majeranku (suszony)

    2 śliwki wędzone

    5 kapeluszy suszonych borowików

    2 łyżki przecieru pomidorowego

    50ml wytrawnego czerwonego wina

    sól i pieprz

Sposób wykonania

Sposób wykonania:

Świeżą kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie żeby straciła trochę kwasowości, dać do osobnego garnka zalać niewielką ilością wody. Do kapusty kiszonej dolać wino, wrzucić ziele, liście, jałowiec, śliwki oraz grzybki. Zagotować. Gdy grzyby namokną wyłowić je i pokroić w paseczki. Wrzucić z powrotem do garnka z kapustą. Gotować do momentu, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie kiełbasę obrać i pokroić w kostkę wrzucić na patelnię i podsmażyć. Kiełbasę dać do kapusty kiszonej a na powstałym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostką cebulę i również połączyć z kapustą.Białą kapustę odcedzić i połączyć z kiszoną dodać przecier pomidorowy i doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem. Jeszcze chwilę pogotować.

Autor: Jola