Składniki:
4 kotlety schabowe (rozbite)
po pół łyżeczki soli, mielonego imbiru i cukru pudru
po łyżce oleju i masła
szczypta pieprzu
SOS:
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
3 łyżki keczupu
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (rozgnieciony)
2 liście laurowe
ćwierć szklanki wody
Sposób wykonania:
Przyprawy do kotletów (sól, pieprz, cukier i imbir) wymieszać na talerzyku i obtoczyć w nim mięso. Na patelni rozgrzać olej i masło i zrumienić kotlety z obu stron na średnim ogniu. Wymieszać wszystkie składniki sosu i -mieszając- wlać do zrumienionych kotletów. Zagotować je, gotować pod przykryciem na małym ogniu,aż mięso będzie miękkie (ok. 40 minut). Mięsko podawać z surówką i ziemniakami.