Składniki

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

     250g mąki pszennej

     2 jaja

     250g mleko

     250g wody

     1/2 łyżeczki soli

     1/2 łyżeczki cukru

     30g roztopionego masła

     olej do smażenia

Farsz szpinakowy:

      2 ząbki czosnku

      40 g cebuli

      20g oliwy

      500g mrożonych liści szpinaku (rozmrozić)

      1/2 łyżeczki soli

      1/4 łyżeczki pieprzu

      szczypta gałki muszkatołowej

      100g sera żółtego (startego)

Sos beszamelowy:

      40g masła

      60g mąki

      500g mleka

      1/2 łyżeczki soli

      szczypta gałki muszkatołowej

      pieprz

      50g sera żółtego

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

NALEŚNIKI: wszystkie składniki na naleśniki zmiksować lub dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni.

FARSZ: czosnek i cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 20g oleju i podsmażyć na nim czosnek z cebulą. Na patelnię dodać szpinak, dusić ok. 15 min. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić aby lekko przestygło. Dodać ser i wymieszać.

SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztopić masło, mieszając dodać mąkę. Chwilkę podsmażać i dolać mleko. Podgrzewać mieszając aby sos lekko zgęstniał. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Każdego naleśnika posmarować farszem szpinakowym, zwinąć i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Zalać ciepłym sosem, posypać startym serem i zapiec w piekarniku.( ok 20 min wtemp 160 stopni)

Autor: Jola