Składniki

Składniki:

     10 dkg suszonych borowików

     1/2 kg wołowiny (może być udko z drobiu)

     1/2 selera

     2 marchewki

     1 pietruszka

     kawałek pora

    4 łyżki kaszy perłowej

    1 kostka rosołowa wołowa

    sól

    pieprz ziołowy

    1 szklanka słodkiej śmietanki

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Borowiki namoczyć na noc, mięso opłukać i zalać wodą, dodać obraną włoszczyznę, borowiki i kostkę rosołową. Powoli gotować. Gdy grzyby są miękkie całość przecedzić, wywar postawić do gotowania. Marchewkę z zupy pokroić w plasterki, grzyby w paski (grzyby wg uznania). Kaszę opłukać i dodać do zupy, dodać przyprawy. Gdy kasza jest miękka wlać śmietankę, jeszcze doprawić do smaku. Chwilę gotować, posypać natką pietruszki.

Autor: Jola