Składniki

Składniki:

    1,5 kg cukinii

    1/2 kg cebuli

    2 szklanki cukru

    sól

    1 szklanka octu

    1 łyżeczka pieprzu mielonego

    3-4 goździki

    1 główka czosnku

    50-60 dkg koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

    1 łyżeczka papryki ostrej w proszku

Sposób wykonania


Sposób wykonania:

Warzywa obrać. Z cukinii usunąć gniazda nasienne. Cebulę i cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do cukinii. Zagotować, wsypać cukier i gotować 30 minut na małym ogniu. Zmiksować blenderem tak aby nie było grudek. Dodać resztę składników i gotować 10 minut. Przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 minut.

Autor: Jola